Работниците и служителите в България често се сблъскват с дилемата дали

...
Работниците и служителите в България често се сблъскват с дилемата дали
Коментари Харесай

Парите ни: Заплатата задължително по банка в тези случаи

Работниците и чиновниците в България постоянно се сблъскват с алтернативата дали да получават заплатата си по банков път, или да я получават в брой.

Причините за тази алтернатива най-често са, че доста от жителите не имат вяра на банките, заради редица условия, а също така, масово хората имат по няколко заема, които би трябвало да изплащат всеки месец и не желаят още един месечен разход обвързван с банката, като се притесняват и от скрити такси и закъснение при приемане на парите. В кои случаи обаче е наложително заплатата да се изплаща по банков път, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право, написа pariteni.bg.

В епохата на бързия софтуерен прогрес и цифрово общество, плащанията по банков път станаха неразделна част от нашия финансов живот. За мнозина, в това число както служащи, по този начин и работодатели, този способ на приемане на заплата съставлява няколко основни преимущества, които не могат да бъдат подценени.

Едно от най-големите преимущества на заплащанията по банков път е сигурността. Когато парите се трансферират непосредствено в банковата сметка на служащия, се понижава риска от изгубени или откраднати чекове. Освен това, тези транзакции всекидневно се записват и наблюдават от банката, което прави следенето на парите по-лесно и по-прозрачно.

За служащите, приемането на заплатата по банков път значи, че те няма да би трябвало да стоят в опашки пред банкови бюра или банкомати, с цел да вземат парите си. Парите автоматизирано се внасят в тяхната сметка, гарантирайки, че заплатата ще бъде налична в точния момент, без спомагателни старания. От друга страна, банковите сметки дават на служащите елементарен достъп до тяхната финансова информация. Те могат да наблюдават салдото си, да ревизират транзакциите и да ръководят своите финанси по-ефективно. Това може да помогне при планирането на разноските и изплащането на заеми. 

От друга страна за работодателите, потреблението на заплащания по банков път улеснява процеса на погашение на заплатите на своите чиновници. Те могат елементарно да основават директни депозити и да автоматизират процеса, като подсигуряват, че заплатите се изплащат в точния момент и без неточности.

Може би най-важното е, че потреблението на заплащания по банков път също оказва помощ да се понижи риска от измами и обири. Парите не се намират във физически формат, което прави по-трудно за злонамерени лица да ги откраднат. Банките нормално имат мощни ограничения за сигурност, с цел да предпазят транзакциите и данните на клиентите си.

В закона е уредено, че заплатата се изплаща в пари, а спомагателни трудови хонорари или част от тях могат да се изплащат в натура, в случай че това е планувано в акт на Министерския съвет, в групов трудов контракт или в трудовия контракт. Уредено е също, че заплатата се изплаща в предприятието, където се прави работата предплатено или дефинитивно всеки месец на два пъти, в случай че не е уговорено друго. Също по този начин, заплата се изплаща персонално на служащия или служителя по ведомост или против квитанция или по документално искане на служащия или служителя - на негови близки. Важно е уточнението, че по документално искане на служащия или служителя заплатата му се превежда на влог в посочената от него банка.

В България от 01.09.2023 г. действа законова смяна, която засегна хиляди работещи и работодатели в цялата страна. Според тази законова смяна, заплатите, както е уредено по смисъла на Кодекса на труда, изплащани от работодатели със 100 или повече наети лица, като се изключи лицата, с които е подписан трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, би трябвало наложително да се изплащат единствено по банков път.

След приемането на този закон и след първите заплащания на заплатите по банков път, работниците и чиновниците всеобщо се убедиха, че в този способ няма нищо притеснително, тъй като по този начин се подсигурява трансферирането на паричния превод тъкмо и в точния момент в банковите им сметка. По този метод достъпът до паричните средства е по-лесен и по-бърз, без да би трябвало да се стои в опашки пред офиса на счетоводството или касата в съответното дружество, написа pariteni.bg.

Тази смяна в законодателството е улеснение както за служащите и чиновниците, по този начин и за техните шеф. По този метод освен се заобикалят всички опасности, свързани с заплащанията в брой, само че и към този момент можеше по-ефективно хората да ръководи своите финанси и заемите.

Справка:

член 270 от Кодекса на труда

член 3, алинея 1, т. 3 от Закона за ограничение на заплащанията в брой
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР